Nové diáře pro rok 2025

Jak vyrobit fotoalbum a proč chtít vzpomínat i na papíře

Vybavíte si ten pocit euforie, který se dostavuje při prohlížení fotoalb z dětství? A teď si představte, že ho můžete vynásobit kolikrát jen budete chtít. Rádi vám předáme tipy, které z vašeho alba na fotky udělají klenot.

Cestování časem díky fotkám z minulosti totiž fandí i vědci. Studie se shodují na tom, že vyplout po vzpomínkové vlně může být velmi přínosné pro vaši duševní pohodu. Podle výzkumů nostalgie podněcuje naši kreativitu, pomáhá tlumit osamělost a navozovat pocit pospolitosti1. Prohlížení fotoalba v objetí blízkých tak může být tím nejlepším způsobem, jak se nalodit na palubu vzpomínání a zároveň tím zahnat všechny aktuální chmury.

Sloveso fotografovat má svůj původ ve dvou řeckých slovech: „fotos“ a „grafé“, což v doslovném překladu dohromady znamená kreslit světlem.2

7 tipů, jak proměnit vaše album ve vzpomínkový klenot

Přesvědčili jsme vás o tom, že fotoalbum je prima nápad, ale netušíte, jak s ním začít? Přesně pro tyto případy jsme sepsali několik orientačních bodů, které by vám kromě lepidla a chvíle času mohly přijít vhod.


1. Začít je základ.

Prázdné stránky vedle kopy vyvolaných fotek mohou být paralyzující. Jako první proto si fotografie roztřiďte a promyslete si, jakou cestou se chcete vydat. Už před koupí fotoalba zároveň zvažte, jak velký papírový prostor budete potřebovat. Pro kolik fotek hledáte prostor? Budete album lepit chronologicky nebo preferujete větší anarchii? Toužíte po minimalistickém designu nebo si kreativou více pohrajete?


2. Využijte cokoliv, co ve vás probouzí hlas nostalgie.

Nejen fotky představují vzpomínku, která dokáže vzdorovat běhu času. Listům alba budou slušet i vylisované květiny, jízdenky z výletů, letenky, mapky, vstupenky z výstav i výstřižky z letáků nebo časopisů. Stříhejte, trhejte, lepte.


3. Přilepte, popište nebo odlepte.

Stránky vašeho fotoalba bezpochyby pozvednou i washi pásky. Nebojte se kombinovat i více vzorů dohromady!

PS: Můžete je využít i pro lepení fotek, dá se na ně i psát a pokud si kompozici rozmyslíte, můžete pásku jednoduše přemístit.


4. Otiskněte do alba váš rukopis vlastními popisky nebo malůvkami.

Ochutnali jste na cestách nové jídlo, které nemůžete dostat z hlavy? Nechcete zapomenout milá slova, co vám udělala radost? Nebo si potřebujete poznamenat zajímavost o místě, které jste navštívili? Stačí zapnout kreativní mód a vzít do ruky psací potřeby! U nás najdete všechny, které by se vám mohly hodit – pera na popisky, fixy na malování i zvýrazňovače, které dají vyniknout tomu, co je pro vás důležité.


5. Samolepky zalepí všechny kreativní mezery.

Pokud vám schází inspirace nebo se na vlastní tvoření necítíte, skvěle vám poslouží naše samolepky, které si můžete pořídit v několika tematických sadách – ať už hledáte něco hravého, svatebního nebo cestovatelského.


6. Lepidlo může být i kamarád.

Nejhorší na tvorbě fotoalba jsou bezesporu prsty ulepené od lepidla nebo hledání ztraceného konce lepenky. Nic takového se vám ale už dít nemusí. Se samolepicími fotorůžky se totiž veškerým nepříjemnostem vyhnete. A pokud toužíte po zcela minimalistickém designu, oceníte neviditelné samolepky, kterými fotky jednoduše podlepíte a pak je umístíte, kam je libo. K dispozici máme i ekologicky šetrné lepidlo z bramborového škrobu, které fotky nezvlní a je shovívavé ke změnám plánu – do dvou minut od nalepení vám umožní fotku ještě přelepit.


7. Vytvořte si papírovou komnatu nejvyšší potřeby.

Vytvořte si v albu prostor pro tajnosti, které mají zůstat všem nezasvěceným očím skryté.  U našich fotoalb s kroužkovou vazbou vám k tomu skvěle poslouží kapsa, která je součástí desek. Pak už do ní stačí jen schovat vzkaz pro vaše budoucí já, které si bude album prohlížet, nebo tam ukrýt fotky, které se na stránky už nevešly.

“Fotoaparát je pomůcka, která učí lidi, jak vidět bez něj.” – Doothea Lange, dokumentární fotografka


3 příležitosti, které si zaslouží vlastní fotoalbum


Řekněte „ano“ svatebnímu albu


Taky bylo prohlížení fotoalba ze svatby rodičů vaší oblíbenou dětskou kratochvílí? Posbírejte si i své nejmilejší momenty na jedno papírové místo, kde zůstanou uchovány na věky věků. Ať už plánujete veselku s desítkami hostů nebo se berete jen v okruhu nejbližších, díky fotoalbu se budete moci kdykoliv vrátit ke společnému „ano“ nebo svatebním dnem provést kohokoliv, kdo u toho nemohl být s vámi.

Nenechte se limitovat velikostí. Velké kroužkové album pojme až 100 fotografií ve formátu 9×13 cm a volit můžete mezi několika barvami. Pojme spousta fotek ze svatby i svatební cesty. Nicméně najdeme pro vás ideální velikost i v případě, že vám bude stačit místo na maximálně 40 fotek.

A protože víme, že organizace svatby může být často hektická a občas nezbývá čas na ohlídání všech detailů, vyladili jsme pro vás sadu, která provede svatebčany tvorbou cenných vzpomínek už během svátečního dne. Skvěle poslouží i jako dárek pro novomanžele.


První papírové krůčky

Podle studie od profesorky fotografie Mette Sandbye z Kodaňské Univerzity se většina lidí shoduje na tom, že rodinné fotky představují pro jejich majitele něco velmi emotivního3, ať už jsou na nich zachyceny zinscenované kreace („Řekněte sýr!“) nebo zcela spontánní momenty. Pokud má ale něco obzvlášť dojímací potenciál, jsou to fotografie mapující vyrůstání vašeho děťátka. A to nejen proto, že z nich čiší roztomilost všemi směry. Zvěčňují totiž chvíle, které se už nebudou nikdy opakovat.

I v případě fotoalba pro miminko jsme se pokusili být o malý krůček napřed a ulehčit vám práci sestavením sady. Arch samolepek vás navíc intuitivně provede zaznamenáváním všech důležitých životních premiér – od prvních úsměvů a krůčků až po první čekání na Ježíška. Do tvoření papírových vzpomínek se pak od určitého věku určitě rádo zapojí i vaše dítko a v tvorbě jeho dětského fotoalba pak můžete pokračovat společně.


Cestujte po stránkách fotoalba

Ručně vyrobené fotoalbum s kroužkovou vazbou můžete využít i pro zaznamenání všech cestovatelských dobrodružství – ať už jste se vrátili z výletu pod stanem nebo z evropské metropole. Sada pro cestovatele pak bude skvělým dárkem pro vašeho cestovatelského parťáka, který se díky ní bude moci vrátit na prosluněnou pláž nebo vrcholky hor a přenést všechny vzpomínky na papír.

Průměrně má každý člověk v galerii v telefonu kolem 2000 fotografií, ukazují data Photutorial.4


Teleport ke vzpomínkám

Sůl ve vlasech, utažené tkaničky pohorek nebo třešňová bublanina u babičky na chalupě? Ať už jste v létě nejspokojenější s kýmkoliv a kdekoliv, určitě u toho občas stisknete spoušť fotoaparátu (a je jedno, jestli na telefonu, analogu nebo instaxu). Všechny fotky totiž umí vyprávět pozoruhodné příběhy, a proto by byla škoda, aby alespoň část vaší galerie nespatřila světlo světa.

Fotoalba jsou tu s námi už od druhé poloviny 19. století. Dlouhou dobu ale měly píše podobu portrétní kroniky celé rodiny, kterou si mohly nad šálkem čaje prohlížet návštěvy. S tím, jak se snižovala cena foťáků a fotografií, se pak i alba stala dostupnějším nástrojem, jak udržet pohromadě všemožné rodinné vzpomínky.

I přesto, že dnes už nemáme ve zvyku vítat návštěvy s fotoalbem v ruce, možná bychom měli změnit názor. Ukazuje se totiž, že prohlížení fotek znamená benefit i pro vaši psychiku. Ze studie publikované v časopise Pervasive and Mobile Computing totiž vyplynulo, že pravidelné pořizování fotek s pozitivním nábojem a jejich časté prohlížení, pozitivně ovlivňuje náladu a promítá se i do celkové životní spokojenosti.5

Vůbec první fotografie, kterou se podařilo zachovat je téměř 200 let stará. V roce 1926 ji vyfotil francouzský vynálezce Nicephoré Niépce a zachycuje pohled z okna ve francouzské vesničce Le Gras.6


Pusťte se do tvorby!

Příležitosti pro tvorbu fotoalba se schovávají všude kolem nás. Stačí si jen některou z nich vybrat a pustit se do toho. Zážitků i fotek máte nespočet a teď už snad i tipy na to jak začít. Fotoalbum navíc bude skvělým dárkem pro vaše blízké. Kdo by neocenil, že jste poskládali všechny důležité momenty na jedno místo a navíc na stránkách otiskli svoji stopu (obzvlášť patrnou pokud jste si u toho zvládli ulepit prsty)?

„Fotťe jen to, co máte rádi.” – Tim Walker, fotograf časopisu Vogue


Všechny produkty papelote jsou ze šetrných materiálů a vyrábíme je v České republice. Desky našich ručně vyráběných fotoalb jsou například z materici – ekologicky šetrného papíru z recyklovaných vláken, bavlny a celulózy. Vysoký podíl ruční výroby je pro nás kromě kvality důležitý i proto, že snižuje ekologickou stopu našich produktů.

1AUSTIN, Daryl. When looking back helps us move forward, or how nostalgia can be good. Online. In: The Washington Post. 2024. Dostupné z: https://www.washingtonpost.com/health/2022/08/21/nostalgia-restorative-first-aid-emotion/. [cit. 2024-06-19].

2NEWHALL, Beaumont , Grundberg, Andy , Gernsheim, Helmut Erich Robert and Rosenblum, Naomi. „history of photography“. Encyclopedia Britannica, 13 May. 2024, https://www.britannica.com/technology/photography. Accessed 12 June 2024.

3METTE, Sandbye. Looking at the Family Photo Album: A Resumed Theoretical Discussion of Why and How. Online. Journal of Aesthetics & Culture. 2014, roč. 6, č. 1. Dostupné z: https://doi.org/10.3402/jac.v6.25419. [cit. 2024-06-24].

4BROZ, Matic. How many pictures are there (2024): Statistics, trends, and forecasts. Online. Photutorial. 2024. Dostupné z: https://photutorial.com/photos-statistics/. [cit. 2024-06-17].

5LEE, James Alexander; EFSTRATIOU, Christos; SIRIARAYA, Panote; SHARMA, Dinkar a SIANG ANG, Chee. SnapAppy: A positive psychology intervention using smartphone photography to improve emotional well-being. Online. Pervasive and Mobile Computing. 2021, roč. 73. Dostupné z: https://doi.org/10.3402/jac.v6.25419. [cit. 2024-06-24].

6FRIČOVÁ, Anna. Historie fotografie až po současnost. Online. Focení pro každého. 2024. Dostupné z: https://foceniprokazdeho.cz/historie-fotografie-az-po-soucasnost/. [cit. 2024-06-17].

Novinky, inspirace, zajímavosti & svět papelote