Nové diáře pro rok 2025

10 důvodů, proč používat plánovač

Plánování, 10. 10. 2024

Kreativita je nejen schopnost tvořit. Ale třeba i vymýšlet dobré plány. A v hektickém světě, ve kterém povinnosti často stojí frontu, je efektivní organizace času klíčem ke klidné mysli.

Pokud jste ještě nenašli vyhovující způsob, jak si naplánovat den, věříme, že vás v tomto článku navedeme správným směrem. Plánovač totiž není jen místem pro odškrtávání splněných úkolů. I pod tlakem zůstane strategickým pomocníkem a najde pro vás čas i na radosti.

10 oblastí, ve kterých vám plánovač usnadní život

Není to zdaleka jen o práci nebo škole (i když vás tyhle sféry stoprocentně napadnou jako první). Proces plánování ale může být mnohem komplexnější. A taky o míle zábavnější, pokud si začnete psát na papír i příjemné, edukativní nebo podnětné plány. V čem bude plánovač excelovat?


1. Spolehlivě trackuje vaše návyky

Víte, že dodržování pitného režimu není vaší nejsilnější disciplínou? Nebo se chcete soustředit na svůj fyzický výkon a sledovat, jak se zlepšujete? Doplánovačesi můžete každý den, týden nebo měsíc zapisovat či zakreslovat všechny pokořené milníky i výkony. A mít svůj vlastní pokrok na očích.

TIP: Nápomocný vám v tomto směru může být například koncept bullet journal, který vymyslel Ryder Carrol. Cestu k produktivitě i organizaci mu totiž už od dětského věku klikatilo jeho ADHD, nicméně právě revoluční způsob zapisování mu dal do ruky kompas. Seznámit se s metodu můžete tady nebo se mrkněte, jak začít ve videu.


2. Seřadí priority

Už jste slyšeli o konceptu „One big thing“? Spočívá v tom, že se soustředíte jen na jednu velkou povinnost denně, přidáte tři středně obsáhlé a několik malých úkolů pro případ, že zbyde čas. Pokud vezmeme v potaz, že člověk dokáže mít pracovní flow jen několik hodin denně, dává smysl se každý den zaměřit jen na jeden složitý úkol. S plánovačem si srovnáte priority do latě a přijdete na to, jaký úkol bude ten den v hlavní roli.


3. Nezapomene na povinnosti

Základní vlastnost každého plánovače je, že nikdy na nic nezapomene. Včas vám připomene testy, referáty, prezentace, deadliny i pracovní schůzky nebo porady. Papírová paměť je ta nejspolehlivější a vezme část starostí na sebe.


4. Podpoří vás v odkládání i delegování práce

Říká se, že co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítra. S tím se nám ale nechce tak úplně souhlasit. Někdy je totiž fajn posunout práci na chvíle, kdy budete kreativnější, odpočatější nebo se budete moci lépe soustředit. S plánovačem to bude otázka pár tahů tužkou. A co když díky lepší organizaci dokonce zjistíte, že můžete využít pomoc někoho z kolegů nebo si najmout externistu na úkol, se kterým si dlouho lámete hlavu? Plánovač vás v tom všema deseti podpoří!

TIP: Pokud je vám při plnění úkolů často v patách prokrastinace, buďte na sebe hodní a nebičujte se za to. Video z dílny TED vám vysvětlí, že jde o přirozenou reakci ve chvíli, kdy se tělo cítí v ohrožení.


5. Napoví, co uvařit a ochutnat

Vyzkoušet nové jídlo, zapamatovat si recept nebo naplánovat návštěvu restaurace, kam se chcete už dlouho vypravit. Kvalitní jídlo máme ve shonu všedních dní často tendenci odsouvat na vedlejší kolej. Plánovač za vás pohlídá, že stravování zůstane jednou z priorit. A pokud chcete organizaci jídla posunout o level výš, můžete si rozplánovat jídelníček od pondělí do neděle – hlad i plýtvání bude minulostí.


6. Sladí rodinné priority

Najít harmonii ve sdíleném kalendáře může být náročná disciplína. Pracovní povinnosti, deadliny, návštěvy rodičů, vyzvedávání dětí ze školky a kroužky. Papírový plánovač bude šikovným mediátorem, který vám najde prostor i na společné rande. Každý člen rodiny dostane svou barvu nebo sloupeček a s předstihem si načrtnete, jaké dny a týdny vás čekají.


7. Pohlídá vaše zdraví

Nejen že vám plánovač připomene objednané návštěvy u lékaře, ale ozve se i ve chvíli, kdy nastane čas na pravidelnou preventivní prohlídku – třeba u zubaře nebo praktika. Zároveň si do něj můžete zaznamenávat i to, jak se ten který den cítíte, nejen po fyzické ale i psychické stránce.


8. Obstojí ve světě financí

Zkontrolovat výdaje, pohlídat splatnost faktur, složenek nebo si naopak vést přehled ušetřených peněz a investic. Řešení financí s plánovačem nebude stresujícím tématem. Můžete si stanovovat cíle, na konci každého týdne zkontrolovat, jak si stojí váš měsíční budget a sepsat si, čím si v následujícím čtvrt roce plánujete udělat radost.


9. Umí se proměnit v kulturního guru

Ročně vyjdou stovky tisíc knih, další tisíce filmů i seriálů a co teprve výstavy! Nosit si v hlavě seznam toho, jaké tituly si chcete při další návštěvě knihkupectví odnést nebo jakými uměleckými díly se půjdete o víkendu pokochat, může být náročná disciplína. V Planoo systému se nicméně najdou i komponenty (třeba trhací blok), které si váš seznam budoucích kulturních zážitků budou pamatovat za vás.


10. Pomůže vám s debriefem dne

Před odchodem z kanceláře nebo zaklapnutím počítače vám plánovač věnuje neomezeně minut na debrief vašeho dne, v rámci kterého si zrekapitulujete, co se ten den povedlo, co potřebujete přesunout na zítra a na čem je potřeba zapracovat. Budete uzavírat hektické pracovní nebo školní kolečko s čistou hlavou a jasnou strategií na další den.


Plány v jedné linii


Protože dlouhodobě věříme v sílu dobrého plánu, se kterým projdete se vztyčenou hlavou i tím nejnáročnějším dnem, vymysleli jsme komplexní plánovací systém, který si přizpůsobíte na míru vašim aktuálním potřebám.

Vyberete si desky ve formátu A4, nebo A5, a poté je naplníte komponenty, které se vám zrovna hodí. Trhací bloky představují otevřený prostor na poznámky všeho druhu. To do listy vás namotivují k plnění povinností. Týdenní plánovač vám připomene, jaká agenda vás čeká ve všední dny i o víkendu. Měsíční zase dohlédne na vaši produktivitu, pohyb i kontroly u lékaře. A roční plánovač vidí až do daleké budoucnosti a umožní vám tudíž nahlížet na věci z dlouhodobé perspektivy.


Chci se dozvědět víc

Pokud vás cesta organizování a plánování oslovuje, vydejte se vstříc další inspiraci. Provedeme vás tipy, jak si sestavit vlastní plánovač. Předáme vám hacky, se kterými budou vaše dny produktivnější. Poradíme vám, jak si vést diář, aby vás nepřestal bavit, a ukážeme, jak na digitální detox.

Novinky, inspirace, zajímavosti & svět papelote